Az Orr, avagy amit a borok szagáról tudni illik….

Kémiai receptoraink gordiuszi problémával szembesítenek minden pohár a borital kóstolásakor. Szemben az egyéb érzékelések - úgymint hallás, látás és hő-érzékelés - abszolút etalonokkal felvértezett kategóriáival, a kémiai jellegű ingerek a tudomány jelen állása szerint nem egzaktak. Eleve a két érzékelési rendszer, a szaglás és ízlelés egymástól függő és egymásra épülő kategória. Működési szisztémája a kulcs – zár effektusra épül. Bizonyos vegyületcsoportok, molekulavégződések, gyökök „kulcsa”, ingert vált ki az orr a és száj nyálkahártyán található receptor pontok „zárlenyomatain”. De ez a séma az emberi felfogóképesség számára elfogadható léptékek között értelmezhetetlen, mivel sok millió vegyület kvantitatív, kvalitatív, és egymáshoz viszonyított relatív megjelenése ingerel együttesen sok millió receptor pontot, mely végül egy hatásban, ingerben összpontosul. Minden egyszerű illatot és ízt megszámolhatatlan vegyület határoz meg, és sok fizikai paraméter befolyásol.

Bővebben...