Kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken

 
 
„VSOP Balaton-felvidék” név alatt fűzi szorosabbra a kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar
borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll.
 
„Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait” – adja meg az alaphangot, Ádám Gábor a káptalantóti Sabar borház tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett és létrejött a „VSOP Balalaton-felvidék”.
A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.
„Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni” – mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti.
„Az összefogás célja – a gazdasági racionalitáson túl – a fogyasztói élmények maximalizálása” – hangsúlyozta Nádasi András, a VSOP formáció munkáját segítő marketing szakember. „A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről.”
 

A VSOP számokban

 
  • Mintegy 25 hektár saját szőlőterület
  • Évi 100 ezer palack bor
  • 15 szőlőfajta
  • Fehérszőlők: Olaszrizling, Furmint, Juhfark, Tramini, Rajnai rizling, Zöldveltelini, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon blanc, Rizlingszilváni
  • Kékszőlők: Kékfrankos, Pinot noir, Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon
  • Termőhelyek és dűlők: Palotavölgy (Csobánc), Sabar-hegy (Káptalantóti), Bács-hegy, Hercegföld dűlő, Farkastető (Szentbékkálla), Kerekesdomb (Balatonrendes), Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlők a Fekete-hegy déli oldalán (Köveskál).
 

Interjú a VSOP borászokkal

 
 

Go to Top