Gyógyfüves borok

A gyógyfüves borok megalkotásával egy feledésbe merülni látszó tradicionális magyar borkészítési eljárást, az ürmösborkészítést elevenítjük fel. A technológia lényege, hogy a kiválasztott (gyógy)növények szárítmányát együtt erjesztjük a musttal, így biztosítva az íz- és aromakomponensek összhangját. A bor alkoholos és vizes „oldószer” is egyben, így mind a vízben, mind az alkoholban oldódó növényi hatóanyagok, illóolajok és aromakomponensek kivonatolására kiválóan alkalmas. Az együtterjesztéses technológiának köszönhetően a bor eltarthatósága, stabilitása megnő, és ízvilágában is érvényesül az egyes ízképző komponensek összesimulása, összhangja.  Ötféle chardonnay alapú gyógyfüves bort készítettünk, és mind az öt bor gyógynövényeit úgy válogattuk össze, hogy a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásához még hozzáadjanak valami többletet.


St. Trifon Borókás

A közönséges boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj, tobozbogyója a borókabogyó (Juniperi fructus), amely fűszer- és gyógynövényként is ismert. Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás. Illóolajat, juniperint, fehérjét, gyantát, viaszt, gumit és pektint tartalmaz. Kitűnő izzasztó hatású; főleg reumatikus panaszokra jó. Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, epe- és vesekő-oldószerként, hurutos megbetegedéseknél, valamint  köszvény és csúz ellen is alkalmazzák. A természetgyógyászatban vesekő képződésre hajlamos személyeknek javasolják a fogyasztását. Vesegyulladás, terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazható.  A borókás borban a boróka tobozbogyó ezen kedvező hatásait  kívántunk felhasználni.

St. Trifon Ginsenges

alt

A ginseng (Panax ginseng) egy távol-keleti gyógynövény, amelyet életgyökérnek is neveznek. A nemzetség neve a „panacea” – mindent gyógyít – görög szóra vezethető vissza, ami jelzi széles körű alkalmazását. Általánosan javítja az oxigénfelvételt, erősíti a szellemi- és fizikai- állapotot, javítja a koncentráló képességet. Farmakológiai vizsgálatok bizonyították a drog tumorellenes, antivirális és antioxidáns hatását is. Kedvezően hat a koleszterol- és a lipid-anyagcserére, és a vércukorszintet is csökkenti. Fő hatóanyagai a ginsenosidok. A ginseng gyökeret kiváló afrodiziákumként és geriátrikumként is számon tartja a természetgyógyászat. Napjainkban leginkább az immunrendszer stimulálására, stresszhatások kivédésére, a szellemi és fizikai teljesítőképesség fokozására használják. A ginseges borban az ginseng általános roboráló hatását, a stressz és depresszió ellenes hatását „házasítottuk” a bor szintén ezen kedvező hatásaival.

 

St. Trifon Keserűfüves

alt

A keserűfüvek jól ismertek mindenki számára, hisz ezek a likőrgyártás fő alapanyagai. Az egyes családi receptúrákat szigorú titok övezi, így mi is csak három fő alkotóelemről teszünk említést. A fehérüröm (Artemisia absinthum) étvágyjavító, epeműködést serkentő hatása jól ismert, már az ókorban is használták ezt a gyógynövényt. Fő hatóanyaga az abszintin, melyről az Abszint nevű kiváló ital a névét kapta.  A benedekfű (Cnicus benedictus) fő hatóanyaga, a knicin a gyomorsav szekréciót és az epefunkciót előnyösen befolyásolja, ebből adódik étvágyfokozó hatása. Az ezerjófű (Centaurium erythraea) fő hatóanyagai szekoiridoid glikozidok, hatása szintén étvégyfokozó, epeműködést serkentő. A keserűfüves borban ezen füvek emésztésre, epeműködésre gyakorolt kedvező hatását kívántuk társítani a bor szintén étvágyfokozó, emésztést segítő hatásával.

 

St. Trifon Citromfüves

A citromfű (Melissa officialis) a Közel-Keletről származik, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), különböző cseranyagok, flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsav-túltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó,  epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer. Vírusölő tulajdonsága is ismert. A citromfüves borban citromfű nyugtató, görcsoldó hatását ötvöztük a bor stressz oldó, kellemes ellazuláshoz vezető hatásával.
 

St. Trifon Gyömbéres

alt

A gyömbér (Zingiber officinale) egy fűszer- és gyógynövény, amelyet Kínában már az i. e. előtt több évszázaddal is használtak. A növény gyökértözse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyökér forrázata gyógyteaként vértisztító, meghűlés, torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere. A alkalmazható a hányinger és szédülés megszüntetésére is, ezért a tengeribetegség megelőzésére is használják. A gyömbéres borban a gyömbér emésztésre gyakorolt kedvező hatását ötvöztük a borban található alkohol szintén hasonló, az emésztésre gyakorolt pozitív hatásával.

 

Go to Top