'01KőtengerChardonnay

Chardonnay-du-Monde

2010, ezüstérem

A chardonnay egy atléta. Friss, fiatal, energikus és egy igazi jolly joker. Szinte mindenre alkalmas – talán csak rozét és vörösbort nem lehet belőle csinálni – de akkor a legjobb, ha olyan, mint egy igazi jóvágású charmeur. Vagány, elegáns, laza, sportos, ápolt, megnyerő, sőt, mi több elbűvölő! Mire van szükség ehhez?Ásványos talaj – a Balatonfelvidék legszebb részén található Kőtenger -, terméskorlátozás – 4,5 t/ha -, egészséges szőlő, szüret kicsivel a teljes érés után – szeptember 20. -, néhány hét batonázs – 6 hét - és sok törődés, szeretet.

 


(készült: 9405 palack)
A Szentbékkállán, a Farkastetőn, az A04-A12 sorokról 21 Mo- kal, szeptember 18-20 között, 4,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt egészséges chardonnay szőlőt kíméletes, gyors feldolgozást és pneumatikus préssel való 65% -s lékiütéssel történő préselést követően irányított, 16-17Co -n való erjesztéssel váltottuk musttá, illetve borrá. Az erjedést követően több mint 6 hét, finomseprőn tartás melletti tartályban való érlelés következett. A derítésre és szűrésre december elején, az első palackozásra 2009 december16 -n, Etelka napján került sor. A bor B urgundiában, a 2010-s Chardonnay du Monde borversenyen, az éves chardonnay világbajnokságon ezüstérmet kapott!


Friss energikus, elegáns ívű Chardonnay, mely határozott fajtajegyeket hordoz már világos aranyszőke (chardonnay-sárga) színében is. Dinamikus, jellegzetes jó savtérképű bukébor mely engedi a fajtajegyek kiemelkedését és megmutatja talajnak köszönhető speciális zamatokat.


alkohol: 13,05% vol.
sav: 5,8 g/lit;
összes extrakt: 25,5 g/lit
cukor: 3,9 g/lit
cukormentes extrakt: 22,6 g/lit

 

Go to Top