'22KőtengerChardonnay

 

alt

22Kőtenger Chardonnay 2015

Balatonfelvidéki (OEM) minőségi száraz fehérbor -0,75l

 

A chardonnay egy atléta. Friss, fiatal, energikus és egy igazi jolly joker. Szinte mindenre alkalmas – talán csak rozét és vörösbort nem lehet belőle csinálni – de akkor a legjobb, ha olyan, mint egy igazi jóvágású charmeur. Vagány, elegáns, laza, sportos, ápolt, megnyerő, sőt, mi több elbűvölő! Mire van szükség ehhez?Ásványos talaj – a Balatonfelvidék legszebb részén található Kőtenger -, terméskorlátozás – 4,5 t/ha -, egészséges szőlő, szüret kicsivel a teljes érés után – néhány hét batonázs és sok törődés, szeretet.

 


(készült: 2166 palack)
2015szeptember 19-n; 21,5,- M° feletti cukortartalommal, Szentbékkállán, a Farkas-tető délkeleti oldalán fellelhető (felsőtábla) öreg, 30 év feletti ültetvényről szüretelt, kíméletesen feldolgozott szőlőt, tisztítást, ülepítést követően erjesztettük alacsony hőmérsékleten, acél tartályban, íz-semleges, alkoholtűrő fajélesztő segítségével. A fermentáció után, az első fejtésre október 12-n került sor, majd 4 hétig, november közepéig, hidegen, (4-8,- °C hőmérséklettartományban) finomseprőn történő érlelelésen esett át a tétel. A bor, egy alkalommal, november végén, került derítésre bentonittal (BW200). Szűréseket, palackozást 2015, 50.hetében, december 10-n, Judit és Loretta napján hajtottuk végre.  


Ropogós és mégis kerek, friss és mégis érett Chardonnay ez a javából. Az acélos technológiának köszönhető finom citrusos jegyek és a hosszú finomseprőn érlelésből fakadó teltség igazolják, hogy ez a fajta kiemelkedő eredményekre képes a Balaton északi oldalán is. Egy sós – savsúlyos, masszív, telt észak-balatoni Chardonnay, ami sült szárnyasok, tokányok méltó borpárja, kísérője…

 


alkohol: 13,50% vol.
sav: 5,8 g/lit;
összes extrakt: 22,2 g/lit
cukor: 2,6 g/lit
cukormentes extrakt: 21,2 g/lit

 

Go to Top