Második Hírlevelünk

Kedves barátok és komák, ismerős ismeretlenek és ismeretlen ismerősök,  boreladók és borvevők, borkínálók és borcsinálók, elhivatott és hithű borisszák és borírók, borbírák, lányok-fiúk, hölgyek-urak, nagy- és keresztszülők, az összes le és felmenő térdkalácsostúl, valamint a teljes levelezési lista… azaz KEDVES MINDANNYIAN!
hol is kezdjem???  az IDŐ nagy rabszolgatartó. és hírlevélíró kezdeti vehemens nekilendülésem első rügyen fakadt fikarcnyi kacsocskáját követően rácsapott író-ujjaimra. szerencsére nem a szőlőző, borcsináló, papírkitöltő, eladogató, borbemutatót tartó,  telefonálgató, tervezgető  kezem került kordájába! - így hát van mit mesélnem… sőt talán sok is egy hírlevélhez, tehát kimaradásaimért való sűrű és komolyan gondolt elnézést kéréseim után -  akkor vágjunk neki…
ami megtörtént:
hát már megszületett a bizony „hármaska” - az ígért bodybilder - (03Brutal PinotGris), a „négyeske” a - Kőtenger- tuning - (04ChardonnayBattonage) és az „ötöske” –a csiszolt brutal -(05SzürkebarátBattonage).  ezzel szeptembertől 2009 –s „Orbán bortfólió” tervezett teljességében ragyog.
03 Pinot Gris BRUTAL:  03 Brutal egy másik Szürke, illetve a Szürkebarát másik világa. Erősen kései szüret - 25 mustfokkal, október végén -, és nyálkázás nélküli, de irányított, hidegen való erjesztés, mígnem a bor szárazzá nem nemesült. Íme, ennyi a Brutál titka. Ennek köszönheti egyediségét, tüzét, különlegességét. A gasztronómia porondján talán aperitif vagy digestiv ital gyanánt mutatkozhat.
04 Chardonnay Battonage;A 04 Chardonnay megmutatja, mit tud a fajta és a technológia együttese. Egészsége mérsékelt túlérésben lévő szőlő az Farkastetőről, hidegen és irányítottan való erjesztés, fahordós érlelés és finomseprőn tartás, azaz a battonage. Megmaradt, aminek meg kellett maradnia, és kialakult, aminek ki kellett alakulnia. Az elsődleges gyümölcsből származó és a másodlagos technológiai ízek az egymást erősítő optimumon.
05 Szürkebarát Battonage;05 Szürkebarát. Minden mi badacsonyi, és minden mi szürkebarát, minden mi technológia. Egészséges, erős túlérésben lévő szőlő, (250M) szürete a Kerekesdombon, hidegen és irányítottan való erjesztés, fahordós érlelés és finomseprőn tartás, azaz a battonage. Így született a nagy potenciállal bíró szivarbor. A többit talán mesélje el Ő maga…
de nem csak az IDŐ a nagyúr. nekünk most éppen a JÁRÁS-a ami a kihívást jelenti. Röviden összefoglalva a2010 őszi történteket, több munkával, kevesebb és gyengébb szőlőt szüretelünk mint tavaly. de hát jó alapanyagból mondják könnyű… most aztán megmutathatjuk…
a szüretet szeptember 23-n, Tekla és Lina napján kezdtük  a Szentbékkállán a Farkastetőn. a terv szerint heti 2 szüretnappal 5 hét alatt hoztuk volna be a várt 220q szőlőt. de persze nem így lett…   …mert esett, és esett és esett….  és még szüretelünk, mert nekünk legalább van szőlőnk.
szürkebarát fajtából gyúrt boraink szépen szerepeltek a regionális borversenyeken. összemuzsikáltak néhány csinos oklevelet és egy metszőollót. (a 03Brutal Ábrahámhegy legjobb szürkebarátja)
sikerült még néhány fontos partnerhez, szaküzlethez eljuttatni némely borunkat (www.borban.hu –n kapcsolatok fül). az  „egyeske” és „ketteske” megtisztelő tagságot kapott a NOBU borlapján is.
s ami történni fog:
valami megint persze készül Balatonrendesen!
a Badacsony hegy dél-nyugati, „szenti”- oldaláról, a Bagolyvár alól vettünk néhány mázsa Traminit és most várjuk mit művel a hideg erjesztő-tartály- méhében az Úr…
természetesen ”  2010-s szüretből  várt „egyeske” és „ketteske” is megkezdte bor-embrió korszakát, hogy majdan jövő év elején „hatoska” és „heteske” gyanánt megújhodhasson. …
a többi legyen még egy kicsit titok!! (mert bizony egy része még előttem is az!!!)
itt jegyzem meg, hogy „ketteske” sajnos, de örömömre kirepült, búcsút mondott szülőpincéjének, …azaz elfogyott.
addig is tsOG
kérem, ha zavar levelünk, jelezd, kikkelj oda ahova az informatikus kolléga jelzi!!!
 

Go to Top