'03BrutalPinotGris

minőségi fehérbor

Challenge International du Vin 2011 bronzérem

(készült 900 palack)

 A Brutal egy másik szürke, illetve a Szürkebarát másik világa. Erősen kései szüret - 25 mustfokkal, október végén -, és nyálkázás nélküli, de irányított, hidegen való erjesztés, mígnem a bor szárazzá nem nemesült. Íme, ennyi a Brutal titka. Ennek köszönheti egyediségét, tüzét, különlegességét. A gasztronómia porondján talán aperitif vagy digestiv ital gyanánt mutatkozhat.


A Balatonrendesen, a Kerekesdombon, az észak-dél térállású  o'01-o'24 sorokról, 25Mo- kal, október 24-25 -n, 12 fürt/tőke - 3,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt, mindaddig mádárháló alatt őrzött egészséges, túlérésben lévő szürkebarát szőlőt, rövid áztatást követően, kíméletesen, pneumatikus préssel, 65% -s lékiütéssel préseltük. Ezt követően a mustot, nyálkázás mellőzésével, neutrális, alkoholtűrő fajélesztő bevonásával 16oC-n végzett hideg erjesztéssel váltottuk borrá. A viszonylag hosszú, 4 hetes erjedési idő leteltével, a bort fejtettük, majd hat hetes finomseprőn tartás melletti hideg, majd 2-3 hetes melegen (20C0- kon) való érlelés következett acél tartályban. A derítésre május4 -n, a palackozásra 2010. június17 -n, Laura napján került sor.


Nagy tűzzel nagy testen még jó savakkal megáldott bor. Rusztikus, markáns utóérési ízek és domináns elsődleges ízjegyek. Perzselően forró, tömény hosszúság. Megosztó, szélsőséges bor várhatóan nagy potenciállal. De hát a 16,66%(v/v) az majdnem 17%(v/v)...(Javaslat: próbáld ki konyakos pohárból, akár vörösbor melegen!!!)


allkohol: 16,66% vol.
sav: 5,09g/lit;
összes extrakt:  28,80g/lit
cukor: 4,9g/lit
cukormentes extrakt: 23,90g/lit

 

Go to Top