'04ChardonnayBattonage

(száraz minőségi fehérbor)

(készült: 850 palack)

Ez a chardonnay megmutatja, mit tud a fajta és a technológia együttese. Egészséges, mérsékelt túlérésben lévő szőlő a Farkastetőről, hidegen és irányítottan való erjesztés, majd fahordós érlelés, finomseprőn tartás, azaz a battonage. Megmaradt, aminek meg kellett maradnia, és kialakult, aminek ki kellett alakulnia. Az elsődleges, a gyümölcsből származó és a másodlagos, a technológiának köszönhető ízek az egymást erősítő optimumon.


A Szentbékkállán, a Farkastetőn, az "F01-F12" sorokról  21 Mo - kal, szeptember 22 -n, 4,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt egészséges chardonnay szőlőt kíméletes, gyors feldolgozást és pneumatikus préssel való 65% -s lékiütéssel történő préselést követően irányított, 16-17oC -n való erjesztéssel váltottuk musttá illetve borrá. Az erjedést követően 15 hét, 225 literes barrique hordóban való finomseprőn tartás melletti érlelés következett.  A derítésre július közepén, a palackozásra 2009.augusztus 31 -n, Bella és Hanga napján került sor.

 

 


A bor hozza a fahordós érlelésű Chardonnay borok egyedi vajasságát. Kóstolásakor telt, a fajtára jellemző savtérkép mutatkozik, melyet már most csiszolttá tesz az ászkolás és teltté, kerekké a 15 hét finomseprőn tartás (battonage).  Jó potenciállal rendelkező Chardonnay. Minden érzékszervi paraméterében karakteres fajtajegyeket hordoz, remélem mindannyiunk örömére!


alkohol: 13,50% vol.
sav: 5,90g/lit;
összes extrakt:  27,00g/lit
cukor: 3,5g/lit
cukormentes extrakt: 23,30g/lit

Go to Top