'05SzürkebarátBattonage

(száraz minőségi fehérbor)

(készült: 2100 palack)

Szürkebarát. Minden, ami badacsonyi, minden, ami szürkebarát, és minden, ami technológia. Egészséges, erős, túlérésben lévő szőlő, - 25 mustfokon - szürete a Kerekesdombon, hidegen és irányítottan való erjesztés, fahordós érlelés és finomseprőn tartás, azaz a battonage. Így született a nagy potenciállal bíró szivarbor. A többit talán mesélje el Ő maga…

 

A Balatonrendesen, a Kerekesdombon, az f1-f8 és o12-o24 (tehát felső fekvésű) sorokról 25oM- kal, október 19-20 -n, 3,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése (12 fürt/tőke) mellett szüretelt, mindaddig mádárháló alatt őrzött, egészséges, túlérésben lévő szürkebarát szőlőt, rövid áztatást követően, kíméletesen, pneumatikus préssel, 65% -s lékiütéssel préseltük. Ezt követően a mustot, nyálkázás mellőzésével, neutrális, alkoholtűrő fajélesztő bevonásával végzett hideg, 16oC – n végzett erjesztéssel váltottuk borrá. A hosszú, 4 hetes erjedési idő leteltével, a bort fejtettük, majd 225 literes, új, közepesen égetett barrique hordóban, 6 hónapos finomseprőn tartás melletti érlelés következett. A derítésre július15 -n, a palackozásra 2010. augusztus31 -n, Bella és Hanga napján került sor.

 


Nagy potenciállal rendelkező várományos, mély ízű és nagy tüzű, hosszú, mesélő szivarbor, mely „száraz szamorodni vagy cherry kategóriában” akár apéritif vagy digestif gyanánt próbál majd versenyre kelni vetélytársaival a gasztronómia porondján.


allkohol: 16,70% vol.
sav: 5,10g/lit;
összes extrakt:  28,80g/lit
cukor: 5,0g/lit
cukormentes extrakt: 24,00g/lit

 

 

Go to Top